Zdravé dieťa-zdravá budúcnosť

02.10.2003 Celý región

Projekt s týmto názvom realizuje za finančnej podpory Ministerstva zdravotníctva SR od januára tohoto roka Záujmové združenie žien Mymamy. Aktivity projektu ...
Projekt s týmto názvom realizuje za finančnej podpory Ministerstva zdravotníctva SR od januára tohoto roka Záujmové združenie žien Mymamy. Aktivity projektu boli v prvej fáze zamerané na vyškolenie dvoch laktačných poradkýň v spolupráci s českou Laktační ligou a občianskym združením Mamila. Tieto vyškolené dobrovoľníčky sa v ďalších fázach projektu zameriavajú na zintenzívnenie práce podpornej skupiny dojčiacich matiek.

Táto skupina združuje matky úspešne dojčiace svoje deti a ochotné poskytnúť cenné rady a skúsenosti v prospech iných , matky ktoré sa počas dojčenia a zavádzania tuhých príkrmov stretávajú s najrozličnejšími ťažkosťami a odborný zdravotnícky personál. Práca podpornej skupiny spočíva v spoločných stretnutiach, vždy v prvý štvrtok v mesiaci o 16. hod. v MC Mymamy, ktoré koordinujú laktačné poradkyne. Počas týchto stretnutí prebieha v prvej časti otvorený dialóg na rôzne témy súvisiace s dojčením spojený s tzv. pomocou z prvej ruky (pomoc na princípe matka radí matke). Stretnutia sú v druhej časti obohatené o odbornú prednášku, ktorú zabezpečujú naši extérny spolupracovníci z radov lekárov a zdravotných sestier.
Okrem spomínaných aktivít je projekt „ Zdravé dieťa, zdravá budúcnosť“ zameraný aj na poskytovanie individuálnych telefonických i osobných konzultácií matkám pri problémoch s dojčením a na vzdelávanie budúcich matiek v danej problematike. Počas trvania projektu sa nám podarilo úspešne vyriešiť mnoho problémov, s ktorými sa na nás matky obrátili. Doterajšie skúsenosti nám neustále potvrdzujú skutočnosť, že dnešné mamy sú rozhodnuté dojčiť svoje dieťa . Častokrát však už pri prvých problémoch, kedy nenachádzajú dostatočné pochopenie a podporu zo strany okolia uvažujú o predčasnom odstavení svojho dieťaťa a náhrade dojčenia umelou výživou. A práve v podpore ich snáh a túžob v tom správnom čase spočíva práca laktačných poradkýň.
Keďže ideálne je zamýšľať sa nad dojčením dieťaťa už počas tehotenstva a najlepšou prevenciou pred vznikom problémov je správna informovanosť a osveta budúcich matiek, laktačné poradkyne sa pravidelne zúčastňujú psychoprofilaktických príprav prebiehajúcich v našom meste , na ktoré si pripravujú prednášky na rôzne témy súvisiace s dojčením.
Jednou z úloh v rámci projektu je taktiež medializácia dojčenia- prirodzenej výživy, tvorba a distribúcia edukačných materiálov určených budúcim a dojčiacim matkám na gynekologické ambulancie, novorodenecké oddelenia prešovských pôrodníc a pediatrické ambulancie. V neposlednom rade by sme počas realizácie projektu radi zintenzívnili spoluprácu s novorodeneckými oddeleniami Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana pod vedením primárky MUDr. Anny Sinaiovej a MUDr. Jarmily Juričovej a spoločne sa tak zasadzovali o podporu výlučného dojčenia detí do veku šiestich mesiacov, s vhodnými príkrmami až do veku dvoch rokov.
Bližšie informácie o projekte a pripravovaných aktivitách získate u manažérky projektu Mgr. Martiny Adamkovičovej na tel. č. 0907/906 453.
 

Vyberte región